Det rustne spor - en hjemmeside med tog

Diodelys i Lima MR/MRD

Arbejdsgang:

Gennem længere tid har jeg ønske at forbedre det dårlige lys som der er på Lima MR togsættet. Fra starten havde jeg besluttet at sætte diodelys i og så ville jeg også gerne have rødt lys i slutlanternerne. Problemet her var at MR bruger samme lanterne til begge lys, så opgaven var at finde en måde hvorpå jeg kunne få det til at virke. Efter at have grublet lidt over det, fandt jeg ud af at man jo kan montere begge dioder - den røde og den "hvide" - under førebordet, da det jo kun er de 2 nederste lanterner der skal kunne lyse rødt. Der er rimeligt med plads under førerbordet, men i den side vor lokoføreren sidder er der ikke dybt nok til at den store 3mm hvide lysdiode kan være der, så her måtte jeg bore et 3mm hul og sætte dioden her igennem. For ikke at hele førerrummet skal blive lyst op af denne diode, malede jeg det der stikker ud, i en grå farve som matcher førerbordet.

I modsatte side var der også lidt pladsproblemer da førerbordet her er lavere end i førersiden. Derfor var jeg nødt til at skære bordpladen af og så lime et lille stykke plastcard på. Ved monteringen af den øverste lysdiode overvejede jeg at bore hullet op så der kunne være en 3mm lysdiode, men jeg var ikke interesseret i at dioden stikker frem, så jeg var nødt til at finde noget at montere den i. Valgt faldt på en af de afstandsklodser i plast, som man bruger mod væggen for at give luft, når man lægger laminatgulv. Det er tilpas blødt plast så man kan skære det med en hobbykniv. Jeg skar et lille stykke og borede et 3mm hul. Inden jeg limede klodsen på, skar jeg det lille stykke plast som var lygteglas af og limede klodsen på med noget superlim.

Da limen var tør, monterede jeg dioden, hvorpå der var loddet den nødvendige modstand. På dioden havde jeg monteret et lille stik, så jeg fremover bare kan afmontere dette stik når vognen skal skilles ad. Da alt dette var klaret kom turen til vognen uden motor. Jeg skulle jo have trukket nogle ledninger over til den. Tidligere har jeg forbedret strømoptaget på togsættet ved at tage strøm fra alle 4 boggier, hvilket krævede at jeg "opfandt" en måde at tilslutte togsættene på. Nedenfor er nogle billeder fra arbejdet, og flere kommer til når jeg får dem lagt ud.

Klik på billederne for at se dem stort, eller hold musen over for at se billedeforklaring.

Lysdiode til øverste lampe monteret. Førerrummet set oppefra, med alle ledninger monteret. Monteringen af begge dioder under førerbordet. MR med diodelys MR med rødt diodebaglys MR togsæt samlet med Fleishmann profikobling, samt ledninger til strøm og lys. Afstanden mellem vognene ved brug af Fleishmann Profikoblinger.